Friday, February 22, 2008

Fitilul se apropie de sfarsit

M-am tot gandit daca sa scriu sau nu despre atacul sarbilor asupra ambasadei americane din Belgrad.

Cum scriam acum cateva zile, butoiul cu pulbere al Europei se pregateste de o noua explozie. Nici nu va pot spune cat de norocosi sunt sarbii (si neamul nostru prost implicit) ca nu a murit vreun american in atac. Din nou, si americanii fac abuzuri (vezi cazul Teo Peter, ceea ce s-a intamplat a fost inadmisibil), dar una e sa fie accident sau victime colaterale si cu totul altceva este un linsaj public, ceea ce s-ar fi putut intampla in Belgrad. Faptul ca nu s-a intamplat nimic a intarziat debutul razboiului cu cateva luni probabil, sau poate definitiv in cazul in care le vine sarbilor mintea la cap si se calmeaza.

Suntem in secolul XXI si se presupune ca nu suntem animale. Doar se presupune.

Vine razbelu, ascultati-ma bine.

Iar cei care inca sunt de parere ca sarbii nu si-au cautat-o in '99, sa puna mana si sa citeasca niste istorie - vezi anul 1995 in Bosnia, si celor care cred ca totul e manipulare americana le recomand sa caute pe Google Images "Srebrenica" cu safesearch off. Sau, mai la subiect.

Da, stiu, daca s-ar putea comenta imaginile pe Google, ar aparea chestii de genul:

It's funny because it's true,
FIRST,
sau
Photoshop!

In incheiere vreau sa va spun o chestie pe care am vazut-o la televizor impreuna cu un prieten sarb in urma cu cativa ani. Cum nu sunt sarb si nici nu cunosc limba, nu mai stiu exact personajele - doar ca era vorba de un talk show si era invitata o cantareata de-a lor. Moderatoarea a remarcat la gatul invitatei un medalion, pe care i l-a laudat. Cantareata a zis ca-l are de la iubitul ei, un fost criminal de razboi, lider al unei grupari paramilitare - care si murise intre timp. Nu mai stiu nici tipul cine era, dar daca considerati important, il voi contacta pe prietenul meu sarb si-l voi intreba, ca el precis isi aminteste. Mai trec cateva minute si incep sa sune telespectatorii, printre care si o femeie. Care ii zice ca intr-adevar are un medalion foarte frumos, si ca-l recunoaste - fusese al fiicei ei adolescente ucisa de fostul iubit al cantaretei (sau de oamenii lui) intr-unul dintre masacrele din Bosnia. Exercitiu de imaginatie: puneti-va in pielea acelei mame sau respectiv a oricarei persoane care a pierdut pe cineva drag de mana 'fratilor nostri' sarbi. Sau, dupa ce cititi ce v-am recomandat mai sus, in pielea bosniacilor executati.

Mai e ceva de comentat?

No comments: